Leuke feiten over pizza

16 maart 2020 Uit Door Admin
Leuke feiten over pizza

Leuke feiten over pizza

Pizza heeft eigenlijk geen introductie nodig. In de loop der jaren zijn er talloze variaties van de pizza bedacht, en allemaal met evenveel succes. Laten we eens kijken naar wat interessante weetjes over ons favoriete gerecht.

Bier of wijn erbij?

Italianen drinken graag bier bij hun pizza. Desondanks is wijn misschien nog wel lekkerder erbij, maar dan moet u wel weten welke.Pizza en wijn hebben al een lange geschiedenis samen. Zoek daarom een goed restaurant uit zoals Woodstone Pizza & Wine die je kan adviseren over de juiste wijn bij jouw pizza. In Napels werd al aan het begin van de twintigste eeuw wijn geschonken bij de pizza. Pizzeria’s werden vaak zelfs naast een taverne geopend. De pizzaioli schonken hun gasten dan een glas droge marsala of een jonge witte Siciliaanse wijn. Ook een goed idee: prosecco bij pizza met groente. En bij de klassieke Pizza Margherita serveert u bij voorkeur een zachte, geurige rosé. Bijvoorbeeld een Siciliaanse Nero d’Avola.

Een Italiaanse pizza bestaat niet

Pizza komt uit Italië. Check. Maar net als met pastagerechten zijn er grote regionale verschillen in de manier waarop de pizza bereid wordt. Zo wordt de pizza Genovese in een pan gebakken. En op Sicilië vinden de inwoners het heerlijk om hun ingrediënten tussen twee lagen deeg te stoppen. Dé Italiaanse pizza bestaat dus niet. Toch kun je grofweg zeggen dat twee soorten pizza’s in Italië de boventoon voeren: de Napolitaanse pizza en de Romeinse pizza.

Napels versus Rome

De Romeinse pizza is een afgeleide van de Napolitaanse pizza. Dat is meteen het belangrijkste argument van de Napolitanen. Hun Napolitaanse pizza is wat zachter en ‘natter’ dan de Romeinse pizza. De pizza uit Rome is dun en krokant. De Italianen zeggen ook wel dat de Napolitaanse pizza zich, met zijn dikkere korst, vooral in de hoogte ontwikkelt en de Romeinse pizza vooral in de breedte. Een Napolitaanse pizza is meestal wat kleiner dan een Romeinse.

Pizza’s zijn rond, toch?

Meestal wel. Maar in Rome zie je ook veel grote rechthoekige plaatpizza’s. In de vitrine van de winkel liggen meerdere plaatpizza’s waaruit u kunt kiezen. U geeft zelf aan hoe groot het stuk moet zijn dat ze voor u afsnijden. Afrekenen gaat per gewicht. En dan zijn er nog de halve maan pizza’s: de calzone en de pizza fritta (gefrituurde pizza). Beide varianten beginnen rond, maar worden voor het bakken of frituren door de pizzabakker dubbelgevouwen, met het beleg ertussen.